Početna | DETE I VI | ANTIHRIST
ANTIHRIST

ANTIHRIST

Share Button

Bez obzira na to da li imate princezu ili princa naslednika u svoja četiri zida, kladimo se da biste voleli da je non-stop „mirno kao bubica“.

Uostalom, priznajte kako ste se barem jednom (lažno) „hvalili“ kako ste bili naprosto nevidljivi, kako je bilo dovoljno da vam daju dve igračke ili u zahtevnom slučaju – set lego kocki i da vas niko ne primećuje sve do trenutka kad kažete „gladan sam“.

A da li je zaista bilo tako?

Da li ste bili „mirni kao bubica“ ili ste izluđivali svoje roditelje, baš kao što vas izluđuje vaše čedo?

Ako vam smeta „haos“ u kući za koji je krivo vaše dete, zapamtite: Održavanje kuće u besprekornom redu kada imate dete (naročito malo) je veoma često – nemoguća misija.

Znamo – baš u trenutku kada ste sve raspremili, očistili i poslednju fleku i složili poslednju igračku u kući – još jedna se magično pojavljuje na sred sobe.

Sklonost vašeg naslednika (naslednice) da napravi nered u kući je tolika da poneki put mislite kako namerno želi da vas izludi.

Ali, zapravo, nije tako: Vaše čeljade jednostavno otkriva svet oko sebe na jedan jedini način koji mu je poznat.

A to uzrokuje mnogo posla za vas.

Dete jednostavno želi da bude nezavisno, a pri tom nema potpuno razvijene manuelne veštine – naročito u mlađim godinama.

Nemojte da insistirate na mirnoći deteta.

Ako je dete nemirno, pusti ga, često je to inteligentno i bistro biće. A roditelji, u neznanju, za mirno i poslušno dete kažu „moje dobro dete„, a ono u stvari uplašeno, nesigurno“, kaže profesor dr Vladeta Jerotić i dodaje: „Naravno, rodi se i poneko dobro dete koje je jednostavno takvo, iako je snalažljivo i pametno. Greška je velika što ono nemirno dete tuku, a ono je najčešće inteligentno dete. I baš ta inteligencija mu ne da da se pomiri lako sa svim što mu se kaže.“

Dakle – ne tucite ga. Naravno, nemojte baš ni da mu dopustite da vam se popne na glavu, ali, nemojte od njega praviti zombija.

Savet koji ste, verujemo, mnogo puta čuli: Razgovarajte s njim.

I ne: Ne postoji „nemam vremena“. Za dete ga morate imati.

Znatiželja vašeg deteta je dobar znak inteligencije i ne treba je sputavati.

Scroll To Top