Početna | PSIHOLOGIJA | 20 grešaka koje mogu biti kobne
20 grešaka koje mogu biti kobne

20 grešaka koje mogu biti kobne

Share Button

Vaše dete vam je najvažnije. Uradili biste sve za njegov osmeh? Mislite da sve ono što radite – radite za njegovo dobro? Nije uvek tako. Budite sigurni da pravite mnogo grešaka. Neke od njih mogu da budu i kobne. 

Majk Liri, američki porodični psiholog je tokom godina svojim istraživanjima došao do 20 „izuzetnih grešaka“ koje roditelji prave u vaspitavanju svog naraštaja.

Ne želimo da vas plašimo, ali Liri (navodi sajt Yumama) tvrdi da se vremenom „ispostavilo da su te dobre roditeljske namere toliko pogrešne da su u pojedinim slučajevima dovela i do samoubistava dece.

Evo koje greške pravite, a ne bi trebalo:

1. Ostavljate deci previše izbora

Mnogi roditelji misle da deca uvek treba da imaju bezgraničan broj izbora, međutim to zapravo može biti suviše opterećujuće za njih.

2. Hvalite ih za sve što urade

Ne dižite „spomenik“ klincima za sve što urade. Nemojte ih hvaliti na svakom koraku. Deca se ne dresiraju, nego vaspitavaju. Danas sve češće možemo videti decu koja su postala zavisna od pohvala i ne mogu da urade ništa ako ne dobiju nešto zauzvrat.

3. Pokušavate da usrećite decu na sve načine

Zadatak roditelja je da nauče decu kako sama sebe da usreće, a ne da čine po svaku cenu da im udovolje kako bi bila srećna. Ovo se naročito odnosi na „kupovinu ljubavi“.

4. Previše im udovoljavate

Roditelji veruju da je kupovina onoga što deca žele put ka njihovoj sreći i ispunjenosti, ali zapravo taj put vodi ka zavisnosti i opsesiji.

5. Pretrpavate decu obavezama

Da, dobro je da se vaše dete bavi sportom, ili da uči strani jezik, možda čak i svira neki instrument, ali, vodite računa da budete umereni: Mnogi roditelji veruju da će vanškolske aktivnosti držati decu daleko od nevolja, ali u većini slučajeva deca počinju da osećaju pritisak što vodi do stresa i nasilnog ponašanja.

POGLEDAJTE JOŠ PESMU O TATI SRĐANA DINČIĆA DINČE

6. Ističete pamet svoje dece na prvo mesto

Koliko puta ste čuli „Moj Milan je pravi genije on je sa četiri godine naučio da čita i ćirilicu i latinicu, a na kompjuteru? Ma on počinje i da programira…“ Roditeljima je izuzetno primamljivo da precenjuju važnost činjenice da im je dete pametno. To može da probudi aroganciju kod deteta, koje počinje da misli da su svi ostali glupi ili im može stvoriti osećaj da obmanjuju okolinu i da su primorani da se pretvaraju. U oba slučaja niko ih neće voleti.

7. Mislite da će vera i religija spasiti decu i usaditi im moralne vrednosti

Kula od karata će se srušiti prvi put kada kod svojih roditelja ili duhovnika u koje veruju deca primete dvoličnost i licemerje. Religija jeste pitanje izbora, u veri se može pronaći mir i spas, mogu se usaditi vrhunske moralne vrline, ali se mora pažljivo prolaziti kroz tu „priču“.

8. Izbegavate razgovor o važnim temama, kao što je seks

Mnogi roditelji izbegavaju teške teme u razgovoru s decom kao što je pričanje o seksualnim odnosima. Umesto toga oni im pričaju bajke o rodama, kupusu i ostalim glupostima. Nećete spasiti decu „neprijatnosti“, ako o tome ćutite. Naprotiv: Takvo pokušavanje dovodi do pojave inata da se seksualnost isproba previše rano, pa nam se desi da pročitamo vest o maloletnici koja je ostala dobrovoljno trudna u osnovnoj školi.

9. Previše kritikujete decu kada pogreše

Roditelji su skloni da veruju da će, ukoliko su strogi i zahtevni, učiniti decu uspešnom. Međutim, postoji opasnost da deca postanu sklona perfekcionizmu i budu previše samokritična. Kada takva deca naprave grešku, ona se osećaju bezvredno, omalovažavaju sebe, a čak može doći i do toga da toliko budu besna da naude sebi.

10. Rugate se, pretite ili sramotite decu

Nikada nemojte uslovljavati svoju ljubav prema deci i dovesti do toga da pomisle da ih ne volite zbog nekog njihovog postupka. Deca će se jedno vreme truditi da vas zadovolje, a onda će verovatno prestati da mare.

11. Očekujete od dece da znaju nešto nesvojstveno njihovom uzrastu

Ne forsirajte decu. Nemojte ih terati da sami jedu sa tri ili četiri godine, ili da paze na mlađu braću ili sestre. Ne terajte ih da uče da pišu i čitaju. Mnoga takva deca sutradan ne žele da osnuju porodicu, jer, kako kažu, već su “podigli svoju decu”.

12. Ne ograničavate deci vreme provedeno ispred ekrana

Da, umorni ste, prenatrpani obavezama, novca nikad dosta, problemi se gomilaju… Ukratko – nemate vreme za dete. Dobro, ali – nemojte pribegavati najlakšem rešenju: crtaćima, ili igricama, društvenim mrežama… Napravite svoju društvenu mrežu i razgovarajte sa detetom. Bolje i za vas i za nju (njega).

13. Ne dozvoljavate deci da se dosađuju

Neki roditelji misle da bi decu trebalo stimulisati sve vreme i da je njihov posao da ih zabave. Na taj način deca nikada ne nauče da budu kreativna i retko pronađu način da se sama izbore sa dosadom.

14. Neodgovorni ste kada je u pitanju ishrana

Ova greška zaslužuje poseban tekst, koji ćete pronaći na ovom sajtu. Gomila ljudi u današnje vreme pribegava najlakšem (a najgorem) rešenju: „Evo ti pare, kupi sendvič“… Uz obavezno „Jedi, ništa nisi pojeo“. Em što deca ne jedu zdravo, em se potom kod kuće prejedaju. Stomak se zbog prepunjenosti sve više rasteže i raste i tako dolazi do gojaznosti.

15. Štitite decu od posledica svojih postupaka i grešaka

Viđao sam roditelje koji deci obezbeđuju sve, sve što oni možda nisu imali, a onda se čude kada deca više ništa ne umeju da cene. Morate im dopustiti da nauče da su neuspesi i greške samo još jedan način za sticanje mudrosti i iskustva.

16. Čuvate decu od opasnih igara

Da li ste ikad pali? Pocepali pantalone? Posekli se? Odrali kolena ili laktove? Zaradili šljivu na oku? Jeste? Pa zašto ne dozvoljavate svom detetu da se popenje na drvo, igra se sa vršnjacima?

PROČITAJTE EVO ZAŠTO TE VOLIM

17. Ne pričate sa decom pred spavanje

Ne, ne govorimo o čitanju bajke za laku noć. Govorimo o razgovoru. Jedno jednostavno “Kako si proveo svoj dan?” znači mnogo vašem detetu. Deca spavaju bolje i osećaju se voljenije kada roditelji pokazuju interesovanje za njihov život. Za njih je to pokazatelj da vam je stalo i da ih volite.

18. Ne čitate knjige vrlo maloj deci

Čitanje knjiga čini decu tihom, mirnom i podstiče njihovu maštu – sve što video ne postiže. Deca se na taj način pripremaju za pažljivo slušanje na časovima u školi, u kojoj je potrebna kreatvinost i koncentracija.

19. Prerano ukidate cuclu varalicu

Roditelji misle da je duda znak nesigurnosti, pa se trude da decu odviknu od nje što je pre moguće, umesto da dozvole da se to desi spontano, onda kada dete to želi. Međutim, nesigurnost neće nestati na taj način.

20. Udarate decu stariju od pet godina

Roditelji zaista misle da je batina iz raja izašla i da će dete biti bolje ako ga “lupe”. Međutim, fizičko kažnjavanje nikad nije tako delotvorno kao ljubav. Roditelji na taj način postižu upravo suprotno – bes, nasilnost, agresiju, strah…

NAPOMENA: Ilustracija Dobrosava Boba Živkovića preuzeta sa stranice Organ vlasti

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top