Početna | PSIHOLOGIJA | LAŽI IZ VRTIĆA
LAŽI IZ VRTIĆA

LAŽI IZ VRTIĆA

Share Button

Nema roditelja koji nije primetio da laži svog deteta starog od tri do sedam godina. Ono, po dolasku iz vrtića, priča često neverovatne događaje.

Isto je  i sa decom koja ne pohađaju vrtić, već ih čuvaju bake i deke.

Čak i ako ste u situaciji da sami vodite računa o svom detetu, nemojte da vas zbuni laž naslednika ili naslednice.

Nemojte za to kriviti ni drugu decu, ni baku i deku, ni genetiku onog drugog roditelja, čak ni sebe. „Krivite“ za to – maštu!

Poznati ruski psiholog dr Aleksandra Mihajlovna Maljavkina, navodi da je laž dece u predškolskom uzrastu „više stvar bujne mašte nego smišljena prevara“.

Deca u uzrastu od 3 do 7 godina mogu da shvate šta se u stvarnosti nije dogodilo, ali još nisu svesni moralnih normi.

DETE TRAŽI PAŽNJU

Najčešća reakcija roditelja na dečju laž je eksplozija nezadovoljstva, grdnja, kažnjavanje. Koliko ste puta bili u prilici da objašnjavate kako ne valja lagati svom detetu? A zapravo – dete koje je slagalo postaje centar pažnje roditelja celo to veče. Možda je ono baš to i htelo – da ga najzad primetite?

Ponekad mališan predškolskog uzrasta pripisuje sebi nešto da biste ga pohvalili. I nije bitno što to nije tačno, bitno je da se njime ponosite. Tako postupaju deca koja osećaju da nisu opravdala očekivanja roditelja.

RAZLIČITI ARŠINI

Upravo su različiti standardi jedan od uzroka zbog koji dete u ovom uzrastu počinje da laže: Kod vas može mnogo toga, ali po pravilima. Kod drugog  roditelja, pak, može sve, bez uslova. Ili kod bake i deke.

Znate i sami da ste mnogo puta svojim roditeljima rekli kako vama u tom uzrastu nisu sve dozvoljavali. I obično ste dobijali odgovor „ma. ćuti“.

PROČITAJTE JOŠ: Kad vaše dete laže

Ako je vaše dete nesigurno, čućete od njega „bajkovite laži“: Kako se Miša vozio avionom sa tatom koji je pilot, na primer. Budite sigurni da isto to govori upravo tom Miši: Da se vozio sa tatom u avionu za vikend.

Dete hoće time da stvori sliku uspešnosti, a zapravo je veoma nesigurno u sebe. Tada morate reagovati.

STRAH OD KAZNE

I poslednji uzrok – opet strah od kažnjavanja. Nije toliko strašno kad ga roditelj šljepi po guzi, koliko naredba „Idi u svoju sobi i razmisli šta si uradio“.

Psiholozi kažu da detetu takva kazna veoma teško pada jer izaziva osećanje odbačenosti. Šta ako me tata više nikad ne pozove? Šta ako prestane da me voli?

ŠTA VAM JE ČINITI

Posle treće godine deci je neophodno da odrasli primećuju i ocenjuju sve što oni umeju, sva njihova dostignuća.

Ako je nešto zabranjeno, to moraju da zabranjuju svi. Ako je nešto dozvoljeno, niko zbog toga ne sme da grdi. Detetu mora da bude savršeno jasno kako treba da se ponaša.

Da se ne bi hvalisao pred drugovima, da ih ne bi zasipao bajkama, neka se što više igra sa vršnjacima.

Ako vidite da se mališan plaši da vam prizna svoj postupak i da zato laže, ne grdite ga, već ga smirite i utešite. A u slobodno vreme razmislite kako reagujete na njegovu laž: da li se uplašite ili odmah padate u vatru? Ali, ni on nije srećan što je sve uradio baš tako… Zašto biste ga onda kažnjavali?

Scroll To Top