Početna | PSIHOLOGIJA | TATA, KUPI MI AUTO…
TATA, KUPI MI AUTO…

TATA, KUPI MI AUTO…

Share Button

Koliko puta ste rekli da biste za svoje dete „skinuli i zvezde s neba“? Koliko puta ste na ono „tata, kupi mi…“ reagovali impulsivno – hvatajući se za novčanik? Budite sigurni: Vaša princeza (ili princ naslednik) su svesni toga. I žele da to provere. 

Da li treba zaista „skidati zvezde s neba“?

Da pokušamo da budemo duhoviti u odgovoru: Osim što je to fizički praktično neizvodljivo, može da izazove glavobolju u slučaju eventualnog uspeha u poduhvatu!

Ne, to ne treba raditi

Vašem detetu pružite svu ljubav koju možete, ali nemojte upadati u klopku ucenjivanja vašeg čeda.

Pesma iz 1962. koja je obeležila detinjstvo mnogih (ali i mladost vaših roditelja) je sjajna prilika da zapravo uvidite da vaše dete zaista – može da vas ucenjuje.

Ako mu stalno kupujete sve što ono zamisli, doći ćete u situaciju da ne možete da mu (joj) priuštite ono što je suštinski potrebno, ali i da se pravdate pred drugima zbog nemogućeg ponašanja vašeg deteta.

Nemojte sebe dovesti u situaciju da ličite na oca iz reklame za kondome koja se vrti na Youtube-u već godinama:

Morate pronaći meru

Kao i u svemu drugom – umerenost je prava stvar. Šarena, blještava igračka, koja kao da je sišla sa malih ekrana, jeste sjajna stvar. Ali – naučite dete da tu igračku mora da zasluži. Baš kao i slatkiše u prodavnici, baš kao i odlazak u bioskop ili na pozorišnu predstavu.

Kako? Svojim ponašanjem i radom.

Naravno, ne smete ni vi da upadnete u zamku ucenjivanja, nego morate da odredite (po ko zna koji put na ovom portalu spomenuta) pravila igre.

Kako kupiti „auto“ detetu?

Ne, ne govorimo o pravom automobilu. Nego o nagradi za dobro ponašanje onoga koji se na vas ugleda.

Pre svega – odredite šta se mora uraditi da bi se nešto dobilo. Ako  vaše dete želi „auto“ vi treba da mu postavite zadatak koji mora da ispuni, kako bi dobilo traženu nagradu.

Nemojte biti previše zahtevni (naročito ako je dete tek napunilo tri ili četiri godine). Postavite zadatak koji dete može da ispuni.

Nemojte biti uopšteni (budi dobar pa ćeš dobiti…) jer uopštavanjem možete da dođete u priliku da ucenjujete dete, a ono će to da prepozna.

Držite se obećanog

Ako dete ispuni svoj deo pogodbe, nemojte da se „vadite“ i objašnjavate kako „sada nije trenutak“, kako „imate druge stvari koje treba kupiti“, kako „mora da uradi još nešto“.

To će izazvati nepoverenje kod deteta.

Još gore: Dete će se razočarati u vas. Zašto? Zato što radite ono što se detetu ne dozvoljava: Lažete.

Ta vrsta osećanja kod vaše princeze ili tatinog sinčine vam jednostavno – ne treba.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top