Početna | PSIHOLOGIJA | UTICAJ CRTANIH FILMOVA NA RAZVOJ DECE
UTICAJ CRTANIH FILMOVA NA RAZVOJ DECE

UTICAJ CRTANIH FILMOVA NA RAZVOJ DECE

Share Button

Crtani filmovi za decu nastali su na osnovu bajki, koje se smatraju jako važnim u procesu formiranja dečje psihe. Moderne tehnologije učinile su da animirane bajke budu dostupne deci od najranije faze njihovog odrastanja. Koliko su one važne i kako utiču na razvoj deteta? Odgovore na ova pitanja daje Tanja Ninković, pedagog.

Bajka je veoma važna u razvoju deteta, u ranom detinjstvu i u obrazovnom procesu. Zbog svog specifičnog jezika i poruka, bajka pruža detetu mogućnost da prepozna lepotu umetničkog izražavanja, budi smisao za lepo, pomaže detetu da kasnije lakše shvati kompleksnost sadržaja drugih književnih vrsta.

Kroz svet bajke dete ulazi u svet književnosti, dobija osnovu za oblikovanje ličnosti. Bajka, naime, vaspitava dete. Ona razvija moral, estetiku, kreativnost dečjeg duha. Ona ima emocionalan uticaj na dete, ona bogati dečiji rečnik, hrani dečji duh i osposobljava dete za život.

Pričanjem bajki, kao junak u bajci, deca se uče da izađu na kraj sa osećanjima, da osećaju strah i tugu, da prevladavaju strahove i strepnje. Uče se univerzalnim vrednostima, i pričama o dobru i zlu deca se uče da razumeju život.

U prilogu možete pogledati prilog koji je o uticaju crtanih filmova na razvoj dece napravila ekipa emisije GALILEO, na TV B92.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top