Početna | SAVETI | 7 NAČINA DA OD PAKLENOG NAPRAVITE DOBRO JUTRO
7 NAČINA DA OD PAKLENOG NAPRAVITE DOBRO JUTRO

7 NAČINA DA OD PAKLENOG NAPRAVITE DOBRO JUTRO

Share Button

Znate li kako najlakše da se otarasite stresa u roditeljstvu?

Jednostavno je: Pronađite jednu situaciju koja stalno pravi problem i nađite način kako da je otklonite. Sve ostalo ide samo od sebe.

E, dobro: Koji deo dana je najstresniji? Jutro, zar ne?

Ustajanje, oblačenje, hranjenje, izlazak napolje pre 07.00, jurnjava na autobus… Mislim… Jednostavno – razlog da se pukne već drugog jutra. Zar ne? Dovoljno je da imate posla sa jednim detetom. A ako imate, recimo, dvoje ili troje… Pakao…

I kako, eto, prosto, kako da čovek spreči pakao u životu?

Jednostavno: Evo sedam „trikova“ koji će vam pomoći da lako i bezbolno od haotičnog jutra napravite normalno doba dana.

1. Budite sigurni da se svi u kući naspavaju

To koliko je za sve (a naročito za decu) važno da se naspavaju – ne možemo da vam opišemo. Zato, zaista: obratite pažnju da vam se deca naspavaju. O tome koliko vaše dete mora da spava čitaćete u posebnom tekstu.

2. Pripremite unapred

Kad ste smestili dete na spavanje – pokušajte da potpuno smanjite količinu posla koju treba da uradite ujutro!

Pripremite odeću koju će deca nositi ujutro: Bilo bi dobro da ovo uradite pre nego što mladi naraštaj ode u carstvo snova.

Jednostavno – ponudite detetu da izabere garderobu i korigujte je, ako je potrebno, kroz razgovor (ah, taj razgovor);

Pripremite sastojke za doručak; Pripremite užinu (ako vam dete ide u školu); Sve što možete – smestite na jedno mesto!

3. Ustanite pre naslednika

Ovo je, naravno, veoma važno. Čak neki kažu da je važnije od „pripremanja unapred“.

Jer, zna se: Toliko ste opterećeni svim glupostima ovog sveta. Ali – dobro. Morate

Dovoljno je da sat namestite na pola sata pre vremena kada dete ustaje. U tih pola sata vi, kao odrasla osoba, imate vremena da obavite brzu jutarnju toaletu, obučete se i unesete dovoljno kalorija i kofeina.

4. Napravite svoj jutarnji raspored

Verovali ili ne – klinci će obožavati rasporede, naročito ako su maštovito napravljeni, šareni, sa nekim slikama… U svakom slučaju, trebalo bi da u vašem jutarnjem rasporedu za decu imate:

 • nuždu
  pranje ruku
  umivanje
  pranje zuba
  češljanje
  oblačenje
  doručkovanje
  obuvanje
  odlazak u školu

Svakog jutra pričajte sa svojim detetom i učestvujte u sprovođenju njegove „rutine“. Tražite da vremenom ne odlučuje samo o garderobi, nego i o drugim stvarima.

5. Koristite „kada… tada“ pristup detetu

Prema mnogim svetskim izvorima i portalima koji se bave vaspitavanjem dece ovo je jedan od najboljih pristupa: Sigurno ste ga već praktikovali. „Kada završiš sa oblačenjem i doručkuješ moći ćeš da odgledaš jedan crtani film“. Poznato, zar ne?

Pogrešno, doduše. Ovim pristupom treba da jutarnju rutinu potpuno „učitate“ svom detetu u pamćenje. „Kada opereš zube i obučeš se, onda ćemo da doručkujemo“…

6. Ostanite pribrani i povezani

Deca uvek osete kad izgubite kontrolu i tada svojim ponašanjem mogu da vas uspore i izazovu još gore posledice. Ako, naravno, postupate na način koji smo do sad opisali, trebalo bi sve da bude u redu. Ali, uvek postoji „x-faktor“: Iznenadni telefonski poziv, nestanak struje i slično.

Tada je najvažnije da ostanete smireni i da svom detetu kažete da vam treba njegova (njena) pomoć.

S obzirom na to da deca vole da kopiraju ponašanje odraslih, nemojte da vičete, već naprotiv, pokušajte da što mirnije i tiše razgovarate sa detetom.

7. Neka vam vikend bude poseban

Za vikend nemojte da „odmičete“ od rutine koju primenjujete radnim danima. Možda treba ustati malo kasnije, ali sve što se radi mora da se radi na isti način.

Ali vikendom – otvarajte nove mogućnosti za decu. Neka kuvaju sa vama. Neka sa vama idu u nabavku. Neka vam pomognu u nekim drugim poslovima. A vi sa njima uradite domaći. Šetajte. Pričajte (da, opet, pričajte)…

I tako ćete od jutra koji je bio pakao – napraviti dobro jutro.

Scroll To Top