Početna | SAVETI | 7 NEOPROSTIVIH GREŠAKA U VASPITANJU DECE
7 NEOPROSTIVIH GREŠAKA U VASPITANJU DECE

7 NEOPROSTIVIH GREŠAKA U VASPITANJU DECE

Share Button

Pamtite li greške vaših roditelja u vaspitanju dece? Koliko ste puta od njih čuli „mazi svoje dete“? Ili „drži ga za ruku, mali je još“? „Poljubi ga“? „Ne deri se na njega“? Kakav je bio vaš odgovor? „Niste ni vi mene mazili, ljubili, držali za ruku, drali ste se na mene i šta mi fali“? 

Iskreno – mnogo toga. Zato bi trebalo da pokušate ispraviti greške svojih roditelja. Da vam se ne bi desilo da dete prestane da vam daje ruku.

Evo kojih sedam grešaka najčešće pravimo u vaspitavanju dece

Govorimo „ne razumem te“

„Ne mogu da razumem zašto si tako neuredan!“ Ovo je tipična rečenica koju roditelj izgovara skoro svake večeri pred svojim čedom.

„Ne razumem koliko puta moram da ti kažem NE“… „Ne razumem šta će ti ta igračka“. „Ne razumem zašto se družiš sa tim detetom“. „Ne razumem šta će tebi dečko (devojčica)“.

Dragi roditelji – žao mi je. Vi ste tu da razumete. Da kroz razgovor shvatite zbog čega vaše dete ima neku potrebu. Sve drugo je loš potez koji rađa nepoverenje kod deteta i njegovo zatvaranje.

Ne podržavate ih

„Nisi ti za karate“.  „Mani se lopte, ne umeš ni da šutneš kao čovek“. „Ne pevaj, glava me boli od tebe i tvog pevanja“.

Ovo su rečenice koje kod deteta stvaraju veliki ožiljak. Često deca žele da nas imitiraju i pokažu se uspešnim u nekoj aktivnosti. Podržite ih u tome.

Umesto „nemoj“, recite im „hajde opet“! Pomozite im: „Hajmo zajedno“, „Pomoći ću ti“, „Pokazaću ti“. I završite sa „Uspećeš“. „Možeš ti to“. „Hajde, samo napred!“

Upoređujete ih sa drugima

„Vidi Milana! Kako je on dobio peticu a ti trojku?!“ „Zašto je Jovan uvek čist, a ti se isprljaš kao svinja?“ „Kako je Nevena dobra, a ti se ponašaš kao antihrist“?

Greška, greška, greška. Pre svega, već smo objasnili da to što je vaše dete neuredno – ne znači da ono to namerno radi, već da istražuje svet oko sebe. Osim toga, to što je drugo dete bolje ili je dobilo veću ocenu može kod vašeg mališana da izazove samo neprijateljstvo prema tom detetu. Na kraju – otkud vi znate kakvo je to neko „drugo dete“ u svoja četiri zida?

Rugate im se

„Idiote na šta ličiš?“ „Vidi kakav si kao da te je poplava izbacila!“ „Pa zar se devojčica oblači kao klovn?“

Sve su ovo izrazi koji bude zbunjenost, ali i uvređenost kod dece, a deca se vrlo lako odlučuju na osvetu. Nemojte to raditi. Biću jednostavan koliko mogu: Glupo je rugati se deci. Pomozite im da poprave grešku.

Ne rugajte se njihovom izgledu, običajima, navikama.

Vređate ih

Decu možete vređati i delima i rečima. Psovke i ruganja koja smo opisali su osnovni oblik uvreda. Ali dela… Dela su podjednako bolna za decu.

Šta mislite, da li je uvredljivo ako dete, koje je tražilo od vas pomoć u učenju, ili pri izradi domaćeg zadatka lupite? Čak i ako je u pitanju čvrga? Uzdržite se od toga. Dete je kraj vas selo s poverenjem, i željom da nešto nauči od vas. A ne da ga udarate, psujete, nazivate pogrdnim imenima.

Gubite kontrolu

Da li ste ikada videli nekog roditelja kako je dohvatio svoje dete i snažno ga trese i pri tom viče na njega ili nju?

Nikad, ali nikad nemojte to raditi. Više je razloga. Pre svega, budite strah kod deteta. Strah od roditelja. Osim toga, stvarate traumu koja u kasnijem životu može da „izbije“ iz sećanja u nekoj sličnoj situaciji. Na kraju, što je možda najvažnije, gubitak kontrole i primena ovakve vrste fizičke sile može da izazove i teške telesne povrede kod deteta.

Ignorišete dete 

Kaznili ste svog mališana i pravite se da ne postoji. Ne postoji pogubnija stvar za psihu malog bića od te.

Nemojte da vam se jednog dana desi da žanjete ono što ste posejali! Magazin Stil je svojevremeno na svom portalu objavio tekst o eksperimentu nekog neimenovanog japanskog naučnika.

Tri ista semena su bila posađena u tri tegle. Svakog jutra, u prolazu pored prve tegle naučnik je pozdravljao sadnicu i govorio joj lepe reči. Dok je prolazio kraj druge tegle, vikao je i govorio biljci uvredljive i ružne reči. Treću biljku je jednostavno ignorisao, prolazio pokraj nje bez da je pogleda. Nakon mesec dana, prva je bujno narasla, druga se potpuno sasušila, dok je od treće ostao samo trulež!

Deca su poput klice koje sejete u bašti svog roditeljstva. Očevi i majke posle mnogo godina, žanju ono što su posejali!

3 komentara

 1. miha bukovac

  PEDAGOGIJA
  Pedagogija ta primarna veda
  ni svakom uči spoznati se ne da
  od deteta čoveka stvori
  – ako joj uča „vrata otvori“.
  Teško se njene otvaraju dveri
  za to su ljudi opake zveri
  ta znanost tajnu veliku skriva
  kako to duša dečija sniva!
  U svakoj dečijoj glavi
  – potencijal genija ima
  al’ život u to „testo“ – ego stavlja svima.
  Da čovek gordao zvuči – napor je ogroman
  – treba imat’ duha i ostati skroman!

 2. Navrzli ste se na roditelje, te za neartikulisano ponašanje dece samo njih prozivate i delite savete. Hajde izađite iz knjiga i redakcija pa uđite u škole i posmatrajte učitelje, nastavnike i profesore. Kakvo je njihovo ponašanje i ophođenje prema deci ? Koliko su zainteresovani da se posvete učenicima, da sa njima porazgovaraju, reše problem, zaštite ih od nasilnih drugara, prijave huligane i slično ? Nijedan neće da se zameri kolegama a i nije ih briga. Malo su plaćeni, odrade posao reda radi i gledaju da što pre pobegnu iz učionice. Svesni su i obimnih programa i lekcija, znaju da velika većina dece ne može savladati toliko gradivo, najlakše im da daju kontrolne i pismene zadatke jer nemaju nerava da ih propituju. Savet je uglavnom- pa nađite privatnog nastavnika. Ma nemoj ! Za šta služi škola u kojoj deca provode pola svog školskog veka ?
  Obratite se takođe i Ministarstvu za obrazovanje pa ih upitajte zbog čega je nastavnicima i profesorima oduzet autoritet te kao posledicu toga imaju cirkus i divljanje na časovima. Zbog čega nastavnik ne sme da vikne na derište koje je drsko i urla time ometa ostalu decu ? Zašto se dozvoljava upotreba mobilnih telefona za vreme časova ? Zbog čega učenik može proći nekažnjeno ako nastavniku opali šamar ili ga prebije i pri tom dobije samo smanjenje ocene iz vladanja ? Zbog čega je ukinuto disciplinsko kažnjavanje i izbacivanje iz škole zbog huliganstva ? Šta rade nastavnici, profesori, ministarstvo po pitanju dilovanja droge po školama? Sada svaka škola liči na zatvor sa kamerama, rešetkama, čuvarima itd. Decu roditelji mogu učiti po PS-u ali na kraju sve to pada u vodu kada odu u školu, fakultet ili na ulicu. Uče o pravima ali ih niko ne uči i obavezama !
  Kada budete ovako podučavali i profesore i one u Ministarstvu, onda se obratite roditeljima.

  • Poštovana,

   Pre svega, hvala Vam na vremenu koje ste odvojili da pročitate naš tekst i date svoj komentar.

   Potpuno se slažem sa Vama da je stanje u školama katastrofalno, da je ponašanje (nažalost) većine adolesceenata apsolutno neprihvatljivo, da je stanje u obrazovnom sistemu jednako devetom krugu pakla.

   Kako bilo, sve devijacije i problemi koje ste naveli posledica su loše interakcije između (većine) roditelja i njihove dece.

   S obzirom na to da smo portal koji postoji tek desetak dana, ostaje mi samo da Vas uverim kako ćemo se i tim temama baviti na adekvatan način.

   Srdačno,

   Redakcija portala

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top