Početna | SAVETI | DETE I KUPANJE
DETE I KUPANJE

DETE I KUPANJE

Share Button

Ako vaša beba (ili već „veliko“ dete) ne voli da ide na kupanje, tone znači da voli da bude prljavo, već da je nekada imalo loše iskustvo sa kupanjem:

Voda je bila pretopla ili hladna; okliznulo se i palo; sapunica mu je ušla u oči; voda je ušla u uho…

Sve su to razlozi zbog kog dete može da odbija da se kupa.

Kako izbeći suze i stres prilikom kupanja? Evo nekoliko saveta koje možete primeniti i time rešiti dete muke, a sebe znoja:

Kupite lepu kadicu

Na tržištu postoji ogroman izbor raznobojnih kadica sa prelepim motivima morskih životinja, likova iz crtanih filmova. Ove aplikacije će privući dete da udje u kadicu, što je veliki korak ka uspešnom kupanju.

Napravite bogatu penu

Nema deteta koje će odoleti svim tim mehurićima od sapunice koji lete na sve strane. Dok ih gleda i provlači kroz prste, neće ni osetiti da je kupanje već počelo.

Pevajte mu omiljene pesmice

OK, ako ne umete da pevate, onda se smejte i igrajte se: budite njegov omiljeni lik iz crtanog filma, recimo.

Gledajući u likove sa slikovnice, skrenuće pažnju sa kupanja.

Neka vam pomogne drugo dete

Ukoliko imate i drugo, starije dete, neka i ono učestvuje u kupanju (može dodati gumene igračke, trljati nožice bratu/sestri, praviti sapunicu). Ovim postižete dve stvari: starije dete se oseća važnim, a mladje se u društvu starijeg opušta. Ukoliko je starije dete nestašno, bolje preskočite ovaj korak, da ne bi došlo do nezgode.

Stavite u kadicu gumene igračke

Nekoliko raznobojnih gumenih patkica, meda, zeka, ribica koji će se „kupati“ zajedno sa detetom će ga zabaviti i potpuno izbrisati strah.

Igrajte se kupanja

Dajte detetu da okupa svoju omiljenu lutku i shvatiće da kupanje nije „bauk“.

Pričajte detetu kako je važno kupati se

Govorite mu da je kupanje veoma važno da bi bio čist, zdrav i lep, i navedite neki pozitivan primer i dete će postepeno i samo poželeti da uroni u toplu kupku punu raznobojnih mehurića!

(izvor: kakopedija.com)

Scroll To Top