Početna | SAVETI | PRAVILA IGRE
PRAVILA IGRE

PRAVILA IGRE

Share Button

Pravila su najvažnija za funkcionisanje bilo koje porodice. Mislimo, naravno, na porodična pravila. 

„Da, znam“, odgovarate vi u ovom trenutku nestrpljivo i odlazite na sledeći sajt posvećen životu s detetom.

A kakva su vaša pravila?

Šta znate o njima? I najvažnije pitanje: Šta deca znaju o vašim „porodičnim pravilima“? Ništa? Onda nije ni čudo što se stalno sukobljavate s njima.

Porodična pravila su potrebna jer čuvaju porodicu i obezbeđuju sigurnost i predvidivost, što je posebno značajno za najmlađe članove. Njima se određuje organizacija života, način porodičnog funkcionisanja, sistem vrednosti i verovanja“, kaže profesor Jerotić.

I toje sve logično. Normalno. Ali – ne razumete kako, kada i gde nastaje problem?! Jednostavno je: Problem nastaje kod vas.

Zato što zbog posla niste dovoljno fokusirani. Zato što (zbog zarade koja vam omogućuje kakav-takav život) ne odvajate vreme da sa svojim detetom – razgovarate o pravilima.

„Oh, ne! Opet taj razgovor“, kažete vi.

Ali – tako je. Problem između vas i deteta zaista nastaje u trenutku kada se o pravilima ponašanja u  porodici (kući) „nedovoljno ili retko govori jer se ona uglavnom podrazumevaju, ali na taj način postaju nejasna. Nedovoljno jasna pravila oblikuju haotične porodične odnose a kruta pravila doprinose komplikovanim porodičnim odnosima. U funkcionalnim porodicama otvoreno se komunicira o pravilima. Ona su jasna i podložna promenama u skladu sa potrebama članova porodice.“

Napravite pravila. I objasnite ih svom detetu. Ako neko pravilo nije zapamtilo, objasnite ga ponovo.

I da: Poslušajte ga! Možda je neko od vaših pravila jedno od onih krutih, rigidnih, koji se ne menjaju i zato stvaraju problem.

A to vam ne treba.

Znamo: Dosadni smo. Ali – razgovor rešava mnoge probleme. Uostalom, zato nam je i dato da pričamo.

Scroll To Top